vrijdag 11 juni 2010

zij zeilden lekkertjes...

We zijn nu dik twee etmalen onderweg, en het gaat echt supergoed. Qua positie zitten we iets ten NW van Kaap Finisterre (NW Spanje). De wind is wat afgenomen tot 5-6 Bf en we varen onder fok en 3x gereefd grootzeil, ongeveer tussen halve en ruime wind.
 
De zee is wat kalmer dan we tot nu toe hadden. Nadat we het continentaal plat echt afwaren begonnen de golven langer te worden, maar stond er nog steeds een kortere overheen die ons goed deed klotsen. De wasmachine van helemaal aan het begin met John en Paul stond weer volop te draaien! Van die tocht hebben we wel geleerd dat de schotjes continue in de deuren blijven (met lijntjes eraan!) zodat het nu niet zo'n natte kliederbende is. Bovendien hebben we de wind nu ruim; dat scheelt ook een jas. Overigens betekent dat niet dat het nu niet meer heen en weer gaat! Af en toe maakt de boot fikse schuivers, en van mijn opscheppen dat 'alles hier altijd blijft staan' is echt niets meer over. Alles valt namelijk vroeg of laat allemaal om, zodat 'zeevast zetten' weer een begrip is geworden. De snelheden die we in de surf halen hebben alle records tot nog toe (14.3) verpletterd. Keertje 15, keertje 16 en uiteindelijk hebben we in een lange surf 17.1 knoop gehaald! Overigens was het toen wel hoog tijd nog meer zeil te minderen. Tot een knoop of 14 gaat het helemaal OK, maar daarboven krijgt de boot het toch wel flink te verduren.
 
Qua ontmoetingen hebben we inmiddels de eerste groep dolfijnen rond de boot gehad. Eventjes schoten ze heen en weer voor en onder de boot, en toen besloten ze weer weg te gaan. Verder hebben we twee grote zeeboten gezien; een bulkcarrier die ons langzaam inhaalde, en een containerschip dat ons tegemoet voer. Die laatste kwam zo dichtbij dat we naam konden lezen, wat wel handig was bij het oproepen op de marifoon ("I think this is pretty close!"). Tenslotte nog een zeilschp dat de andere kant op voer. Aan de wind hier tegenin kan dus ook.
Kortom, de zee is dan wel woest, maar geenszins ledig.
 
Qua weerbeeld hebben we het goed getroffen. In de weken voor vertrek lag er een lagedrukgebied boven het Iberisch schiereiland en een hoog op de oceaan. Daartussen lag een langgerekt gebied waarin de wind van NO naar ZW woei; precies van de ingang van het Kanaal naar de Azoren. Begin mei was dat systeem weg, en ik maakte me al op voor allerlei depressies waar we ons doorheen zouden moeten boksen. Inmiddels is de situatie weer hersteld; laag boven Spanje/Golf van Biskaje en een hoog boven de Azoren. En dat lijkt zich zo te houden tot  we er zijn. Helemaal OK dus.
 
De stemming is dus goed, de voortgang idem, nu alleen nog bedenken wat we vanavond gaan eten...
 
Groet,
Marc
 
PS: voor het versturen van dit bericht zijn we afhankelijk van een kwetsbaar electronisch apparaat. Een tijd geen bericht betekent niet direct paniek!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

hallo, zo te lezen op julie blog
gaat het voor de wind.
Alleen waarom geen 6 op 6 af
wachtsysteem.
Groetjes ome wim.

Anoniem zei

wat gaaf die dolfijnen!!! :) wil even lekker een paar grote, dikke knuffeltjes geven aan Huippie :D!

succes mannen!

Joyce