woensdag 2 juni 2010

Rustig aan...

Gisteravond, met Cherbourg in zicht, leek het logisch te denken dat we donderdag in de loop van de ochtend zouden aankomen. Op een gegeven moment viel de wind echter weg en voeren we (door de stroom) zelfs achteruit. Toch maar tijd om de motor te starten. En die besloot dat vanmorgen om 10.30 de benzine weer op was. Jaammer alweer. Gelukkig stond de wind gunstig voor een gennaker, die net wel/net niet vol te houden was. Oftewel: de laatste 150 mijl gaan niet zo snel als de eerste!
 
Het geeft ons wel de gelegenheid om in de zon te liggen, het eerste brood te bakken, te experimenteren met vistuigen, kortom, het soort dingen doen die je je in je dromen voorstelt bij lekker varen naar het zuiden. Vanavond heeft Paul voor een lekkere pastaschotel gezorgd, mét tomatensalade, en heeft John dat culinair afgemaakt met een fruitsalade en koffie met een 'talleure' (diverse soorten koeken op een bord). Eigenlijk stond de middag dus volledig in het teken van eten. Jammer dat het in dat kader niet lukte om de paravaan aan de praat te krijgen die het vistuig goed onder water moet houden; eten uit de zee om ons heen blijft dus voorlopig lastig.
 
De oceaandeining staat hier al lekker door, ten noorden van Guernsey (waar liggen die Kanaaleilanden nou ook alweer? En hoe kan het eigenlijk dat die Engels zijn en toch zo ergerlijk voor de Franse kust liggen?). Na een mooie zonsondergang komt er een prachtige sterrenhemel tevoorschijn. We hebben zo wel elk weertype voorbij zien komen in de afgelopen dagen; veel wind met regen, veel wind zonder regen, geen wind met regen, zon en windstil, zon en wind... We kunnen wel weer naar huis (ook omdat de oceaandeining die ik zocht ook al gewoon hier te vinden is..).
 
Nu ja, eerst nog een mijl of vijftig naar het 'Chenal du Four', een rotspaadje tussen de Bretonse kust en het 'Ile d'Ouessant' richting Brest. Vanmiddag heb ik die route voorbereid en drie keer gedubbelchecked. De Noordoostpolderdijk in 2008 was voorlopig voldoende steen voor de tere rompen van de Glatisant! We moeten daar morgen (donderdag) tussen 11 uur 's ochtends en 2 uur 's middags zijn, of 12 uur wachten, of om Ouessant heenvaren. Met de huidige snelheid moet het net te doen zijn, zodat we dan donderdag in de loop van de middag in Brest zouden kunnen zijn (als deze wind tenminste blijft staan).
 
Tot zover weer,
Groet, Marc

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Marc,
Ik heb hier nog een kaart van jou en Erna liggen van Le Littoral, datum 19 juli 1998. Dus je bent niet geheel onbekend met die Franse kust!
En dáár ben je al weer ver voorbij; Lot en ik vinden dat jullie wel snel gaan, waarschijnlijk ben je nu al in Brest.(Almen, 13:15uur)
Hartelijke groet, ook van Lot, ook aan John en Paul.