donderdag 3 juni 2010

We zijn er!

Vanavond om 18.10 legden we aan in Brest. Zonnetje, voor de wind, tamelijk relaxed.
 
De hele nacht stond de gennaker er in z'n eentje op en zorgde voor een snelheid van een knoopje of 3-4. Bij het wisselen van de wacht met Paul om een uur of zes begon de wind wat aan te trekken, zodat de vaart er goed in kwam. Ik ging lekker slapen met de ruis van de snelheid van het schip naast m'n oor.
Na een half uurtje werd ik plotseling wakker van een knal; de knoop waarmee de val aan de gennaker vast zat, besloot los te schieten en de gennaker lag al spoedig voor het schip in het water. Toen ik mijn zeilpak aanhad, lagen we achter een soort zeeanker van 80 m2. De halshoek aan de voorkant van het schip, en de val en slurf klem tussen de roeren. Een klein half uur later hadden we de boel weer aan dek, en konden grootzeil en fok omhoog.
 
Eindelijk een 'gebeurtenis' meegemaakt, volgens John. Ik zelf vond het verhaal van Paul spannender; dat er een catamaran - zonder iemand aan dek - recht op ons af was gevaren. Eerst leek het goed te gaan, maar op het laatste moment had Paul toch moeten uitwijken. Stel je voor, ben je Europoort, Antwerpen en Cherbourg gepasseerd met al z'n grote scheepvaart, krijg je een frontaaltje vlak bij Brest.
 
Maar goed, precies op tijd voor het tijdvenster kwamen we bij het Chenal du Four. Ongelofelijk, twee keer per dag heb je drie uur, en precies aan de voorkant van die drie uur ben je er. In het Chenal begon de wind wat te draaien, zodat we toch nog een stukje mochten kruisen (voor het eerst in de 550 mijl!). Mooi vlak water, rustig windje, zonnetje; wat wenst men nog meer?
 
En nu: biertje, douche en bed!

Groet,
Marc

3 opmerkingen:

Unknown zei

Goed gedaan mannen! Hopelijk geen schade aan de gennaker? Geniet van het biertje, de douche en een niet- klotsend bed!
Succes in de Intermarché, denk aan het jezelf en de bemanning verwennen de komende weken. Vul de koelkast klemmet lekkers! Da's niet moeilijk in een Franse supermarkt...!
Goroet, ook van Jip,
Joke

Tineke zei

Ha Marc, gefeliciteerd met je eerste geslaagde week. Klinkt allemaal fantastisch. Je hebt wel met heel andere elementen te maken dan hier bij dgw...Veel plezier in Brest! groet, Tineke

Unknown zei

Proficiat! Het moeilijkste stuk zit er op! En snel ook!

Met alleen een krom blokje van de gennakerslurf geeft dat wel vertrouwen in het scheepje.

Kijk die voorbeam nog wel even streng aan voor je weer een lang stuk doet.

hartelijke groet, Pepijn