maandag 9 augustus 2010

Whale watching's paradise

Vandaag stond in het teken van het walvissen kijken. Over de dagafstand (grofweg zo'n 100 mijl) zullen we het maar niet hebben. Er was te weinig wind, blakte, en een groot deel van de dag heeft de motor gebromd.
 
Maar, elk nadeel had z'n voordeel; door de vrijwel vlakke zee was elke walvis in de omgeving goed te zien. En daar waren er dus een he-le-boel van! Het begon met een paar grienden die we in de verte spotten en die even later naast ons opdoken om poolshoogte te nemen. Daarna was er aan de horizon het wilde geplons te zien van grote walvissen die hun gigantische lijven uit het water verhieven en terug lieten plonzen (à la Zuidkaper, maar die zitten hier niet). Vervolgens nog her en der verschillende groepjes die we niet goed konden thuisbrengen, twee potvissen met een 'blow' volgens het boekje (schuin naar voren) die bij het duiken spectaculair hun staarten lieten zien, en tenslotte een groepje van vier walvissen dat van achter recht op ons af kwam (maar helaas voor we ze goed konden zien al weer onderdook). In totaal een kleine twintig walvissen, van tenminste drie soorten!!!
We werden er nogal onrustig van; steeds gingen de blikken over de horizon op zoek naar nieuw 'groot wild'.
 
Op het visfront hebben we wat bonito's onder de boot gehad (kleine tonijnen/grote makrelen) waarvan er zowaar één in een haak beet. Helaas wist 'ie zich los te werken voordat we hem aan dek konden halen. Toch maar lasagna gegeten...
 
Bij het overnemen van de wacht van Jip zonet, leek het wat meer te waaien zodat de gennaker er weer op kon. Kwam goed uit, want de motor had net z'n tank leeggeslobberd en sloeg af. Toen ik vervolgens weerkaartjes binnenhaalde en bekeek, zag ik nog meer wind die ook prompt aan dek stond. Snel de gennaker er weer af, motor getankt om even in de wind te kunnen komen, en grootzeil gehesen. De hele dag doe je niets met het zeil, en dan ineens alle actie in het holst van de nacht (gelukkig met z'n tweeën). Nu varen we met een knoop of 15 wind uit het zuidwesten en koersen recht op het Kanaal af. Eindelijk weer eens een snelheid van zes knopen op de teller! Zoals het er nu naar uitziet gaat dat echter niet zo erg lang duren, want er gaat zich een nieuw hogedrukgebied vormen ten westen van de Britse eilanden waardoor we weinig wind kunnen verwachten die ook nog eens tegen staat... Nu ja, we zien wel.
 
Groet,
Marc

Geen opmerkingen: