donderdag 12 augustus 2010

routine op zee

Vandaag was een 'routine-dag op zee', zoals Joke het uitdrukte. Niks spectaculairs qua weer, water of waterbeesten (de Gepen hebben niet tot vangst van Bonito's of ander smakelijk visgebeuren geleid), maar doorvaren in de constante klots, huishoudelijke dingetjes doen, en beetje naar de wolken kijken.
 
De wind was aan het begin van de dag noordelijk 2à3 Bf, maar bewoog zich tussen NNW en NNO, waardoor we nogal met zeilen en koers bezig waren. We gingen er bovendien niet erg hard op (knoop of 3-4). Later op de dag bleef de wind in het NNW staan, en nam wat toe tot 4 Bf, zodat we nu met een knoop of 6-7 halverwind naar de ingang van het Kanaal varen. De dagresultaten liggen tussen de 100 en 130 mijl, wat ik nog steeds als 'weinig' beleef; ik zag op de kaart dat we op de heenweg een dag van 180 er tussen hadden zitten! Niet helemaal de juiste verwachting voor deze reis dus.
De golven wisten het grootste deel van de dag ook niet precies waar ze vandaan kwamen (of eigenlijk, die golven golfden lekker, en wíj snapten er niks van). Er stond nog een dikke deining schuin van achteren, en daaroverheen liep nog wat dat schuin van voren kwam. Effect was een lekkere hobbelklots ('we zitten op een hobbelpaard', volgens Joke).
Het wordt inmiddels ook een beetje kouder dan we tot nu toe gewend waren. Op zich ook niet raar bij noordelijke wind. Bij vertrek kon je de nachtwacht nog in lange broek en t-shirt doen, maar inmiddels heb ik volledig zeilpak en thermisch ondergoed aan. De zeewatertemperatuur is 6 graden gezakt naar 17 graden. De zon deed het wel weer erg goed vandaag; voor het eerst hadden we een strakblauwe hemel rondom, met alleen aan de horizon wat bewolking.
 
De zee-routine bestond uit het controleren van het fruit en de groente (een deel van de bananen moet op, de peren houden het goed, maar de appels vallen wat tegen), handwasje (opfrissen van de thee- en handdoek in de keuken), brood bakken (twee in één keer), koken (rijst met tonijn uit blik, bij gebrek aan vangst; overigens is de tonijn afkomstig van de Azoren en met de handlijn gevangen; tijdens de vakantie hebben we met vissers daar gesproken en de visserij daar is onvoorstelbaar kleinschalig, 75% van de vloot bestaat uit open bootjes kleiner dan 9 meter. Drie man op een bootje met een lange lijn met 48 haken, en dan de hele dag op zee), afwassen (in koud zout water), boekje lezen en horizon in de gaten houden (één vrachtschip).
 
Nog zo'n 600 mijl te gaan naar het Kanaal!
 
Groet,
Marc

Geen opmerkingen: