zaterdag 14 augustus 2010

walvissen deel van de routine?

In een grijs verleden heb ik wel eens een stuk geschreven over de drukte op het water (zie 'wild zwijn', ergens op de artikelenpagina van het Vega-deel van de site). Kwam erop neer dat ik eerst Friesland ontvluchtte vanwege de drukte op het water, al snel ontdekte dat het op het IJsselmeer en de Wadden niet wezenlijk anders was, en vervolgens ontdekte dat de Noordzee ook helemaal niet leeg meer is.
Voor hen die denken dat je op de oceaan dan toch wel nergens op hoeft te letten: vergeet dat maar. Gisternacht (net na het afronden van de blog) kwam er weer een schip op tegenkoers, dat uiteindelijk op ongeveer een mijl afstand passeerde. Dat is - op oceaanschaal - héél erg dichtbij. Het voelde dan ook niet helemaal prettig dat er geen enkele reactie kwam op herhaalde oproepen op de marifoon.
En vanavond verscheen er - vanuit de zelfde hoek - opnieuw een lichtje aan de horizon. Ditmaal bleek het om een stilligend schip te gaan. Met 4371 meter diepte kunnen we er vanuit gaan dat 'ie niet geankerd lag, maar wat er wel aan de hand was? Geen idee.
 
Een ander idee dat misschien bijstelling behoeft is de vraag of de walvissen zijn uitgestorven. Nou, in elk geval niet hier. Vandaag was het weer een 'tamelijk rustige dag', qua wind en zeegang (voortgang de afgelopen 24 uur: 85 mijl). Om half tien vanmorgen zagen we een walvissenblow, en toen nog één, en toen nog één... Uiteindelijk een groepje van een potvis of 6, dat verspreid opgedoken kwam uit de diepte, vervolgens elkaar opzocht, en toen weer naar dieper water dook. We hebben de boot even stilgelegd om het gebeuren beter te kunnen bekijken. Erg mooi!
 
Verder was het weer een routinedag; rustig varen, brood bakken, eten koken, lezen, oceaan bekijken... Vannacht is de sterrenhemel weer helemaal subliem; 360 graden rondom wolkenvrij. Het rare is dat een heel bekend sterrenbeeld als de Kleine Beer, een beetje wegvalt tegen alle sterren die erachter tevoorschijn blijken te komen. De sterrenkaart die we bij ons hebben helpt dan ook niet echt om wijzer te worden uit alle sterrenbeelden. Nu ja, zoals de voortgang nu is hebben we nog wel een paar nachten om ons erin te verdiepen.
 
Nog dik 400 mijl naar het Kanaal!
 
Groet,
Marc

Geen opmerkingen: